Здравословните мазнини & Как да ги използваме

Вид Omega-3 Omega-6 Моно-
ненаситени
Поли-
ненаситени
Ленено масло
Маслото най-богато на трудните за намиране Омега 3. Не трябва да бъде загрявано. Използвайте за салати или добавете накрая на ястието.
58% 14% 19% 9%
Масло от тиквено семе
Мастните киселини зависят от вида на тиквеното семе. Не нагрявайте. Добавете накрая на готовата храна.
0 – 15% 42 – 57% 34% 9%
Орехово масло
Другото масло, което съдържа Омега 3. Поръсете салатата, таратор и др.
5% 51% 28% 16%
Слънчогледово масло
Омега 6 наситено масло с богат вкус. Добро е за добавяне към салати или задушени зеленчуци.
0 65% 23% 12%
Сусамово масло
Съдържа естествен стабилизатор. Използвайте за приготвяне на задушени зеленчуци или за леко запържено месо и зеленчуци.
0 45% 42% 13%
Фъстъчено масло
Ароматно и относително стабилно масло. Подходящо за ниско-температурно печене, задушаване и леко запържване
0 34% 48% 18%
Зехтин – еxtra-virgin
Стабилно и много подвижно масло. Подходящо за задушаване и салатни дресинги, сосове и маринати.
0 8% 76% 16%