Сусамки с мед и семена

окт. 12, 2023 | Рецепти

nutritionНеобходими продукти

  • 100 г белен сусам Балчо
  • 60 г сурови бадеми
  • 60 г белени слънчогледови семки
  • 40 г кокосови стърготини
  • около 150 г мед, по получаване на лепнеща консистенция
  • щипка сол

contractНачин на приготвяне

  • Бадемите се нарязват на парченца. В сух тефлонов тиган на котлона се запичат за няколко минути сусамът, бадемите, кокосовите стърготини и слънчогледовите семки, докато придобият цвят и разпръснат аромат.  Разбъркват се непрекъснато, за да не загорят.
  • Медът се стопява на водна баня (в случай, че е захаросан), сипва се по малко към запечените ядки и семена докато сместа стане лепнеща , добавя се солта и сместа се разбърква хубаво.
  • Върху  гладък плот се разстила хартия за печене. Сместа се изсипва върху хартията за печене и се заравнява. Отгоре се слага второ парче хартия за печене и се притиска внимателно с дъска или се използва точилка за по-равномерното разпределяне на сместа, прехвърля се в тава.
  • Оставя се докато изстине и се стегне. Тогава сусамките се нарязват в желаната форма.
  • Желателно е да се консумират в деня, защото на другия ден меда леко се разтича и сусамките започват малко да лепнат.

density_mediumИзползвани продукти Балчо