Изберете страница

Пиле със сусам и лимон

апр. 11, 2016 | Рецепти

nutritionНеобходими продукти

  • 6 бр обезкостени пилешки гърди

За маринатата:

  • 1 скилидка чесън
  • 1 ч.л. пресен джинджифил, обелен и разполовен
  • ¼ чаша сухо шери
  • 2 суп.лъж. лимонов сок
  • 1 ч.л. сусамово олио „Балчо”
  • 1 ч.л. шарлан „Балчо”

За соса

  • 1/3 ч. чаша лимонов сок
  • ¼ ч. чаша сухо шери
  • ¼ ч. чаша мед
  • ¼ ч. чаша пилешки бульон
  • 4 суп.л. соев сос

За панировката:

  • 1 яйчен белтък
  • 1/2 ч.чаша брашно
  • ½ ч.чаша галета
  • ¼ ч. чаша сусамово семе
  • ½ ч.чаша шарлан „Балчо”
  • ½ ч.чаша сусамово олио „Балчо”
  • ½ лимон, пасиран или нарязан на тънки филийки

contractНачин на приготвяне

Леко  замразените пилешки гърди нарежете на филийки като махнете кожата и ги сложите в дълбока купа.

За маринатата:
пасирайте чесъна и джиджифила. Добавете останалите продукти и разбъркайте за 2 секунди. Излейте върху пилешкото месо докато се покрие. Покрийте купата и оставете да престои на стайна температура около 30 мин. Или в хладилник не повече от 4 часа.

За соса: разбъркайте всичките съставки с миксер докато се разбият добре. Оставете настрани.

За пърженето: оваляйте парчетата пилешко в белтъка, поръсете с брашно, галета, сусамово семе. Пържете в сусамово и слънчогледово олио докато стане златисто и крехко. Извадете парчетата и ги оставете на топло.

Оставете 1 суп. лъж. олио в тигана. Върнете пилето обратно, добавете соса и пържете на бавен огън докато започне да се карамелизира. Разбъркайте с половината от нарязания лимон, добавете сол и пипер на вкус. Гарнирайте с останалата част от лимона и сусамовото семе и поднесете с ориз.

density_mediumИзползвани продукти Балчо