Здравословните мазнини & Как да ги използваме

ВидOmega-3Omega-6Моно-
ненаситени
Поли-
ненаситени
Ленено масло
Маслото най-богато на трудните за намиране Омега 3. Не трябва да бъде загрявано. Използвайте за салати или добавете накрая на ястието.
58%14%19%9%
Масло от тиквено семе
Мастните киселини зависят от вида на тиквеното семе. Не нагрявайте. Добавете накрая на готовата храна.
0 – 15%42 – 57%34%9%
Орехово масло
Другото масло, което съдържа Омега 3. Поръсете салатата, таратор и др.
5%51%28%16%
Слънчогледово масло
Омега 6 наситено масло с богат вкус. Добро е за добавяне към салати или задушени зеленчуци.
065%23%12%
Сусамово масло
Съдържа естествен стабилизатор. Използвайте за приготвяне на задушени зеленчуци или за леко запържено месо и зеленчуци.
045%42%13%
Фъстъчено масло
Ароматно и относително стабилно масло. Подходящо за ниско-температурно печене, задушаване и леко запържване
034%48%18%
Зехтин – еxtra-virgin
Стабилно и много подвижно масло. Подходящо за задушаване и салатни дресинги, сосове и маринати.
08%76%16%