+359 2/ 829 02 80; +359 886 611 244 info@balcho.bg

Пиле със сусам и лимон

Необходими продукти:

6 бр обезкостени пилешки гърди

За маринатата:

1 скилидка чесън
1 ч.л. пресен джинджифил, обелен и разполовен
¼ чаша сухо шери
2 суп.лъж. лимонов сок
1 ч.л. сусамово олио „Балчо”
1 ч.л.слънчогледово олио

За соса:

1/3 ч. чаша лимонов сок
¼ ч. чаша сухо шери
¼ ч. чаша мед
¼ ч. чаша пилешки бульон
4 суп.л. соев сос

За панировката:

1 яйчен белтък
1/2 ч.чаша брашно
½ ч.чаша галета
¼ ч. чаша сусамово семе
½ ч.чаша слънчогледово олио „Балчо”
½ ч.чаша сусамово олио „Балчо”
½ лимон, пасиран или нарязан на тънки филийки

Приготовление:

Леко  замразените пилешки гърди нарежете на филийки като махнете кожата и ги сложите в дълбока купа.

За маринатата: пасирайте чесъна и джиджифила. Добавете останалите продукти и разбъркайте за 2 секунди. Излейте върху пилешкото месо докато се покрие. Покрийте купата и оставете да престои на стайна температура около 30 мин. Или в хладилник не повече от 4 часа.

За соса: разбъркайте всичките съставки с миксер докато се разбият добре. Оставете настрани.

За пърженето: оваляйте парчетата пилешко в белтъка, поръсете с брашно, галета, сусамово семе. Пържете в сусамово и слънчогледово олио докато стане златисто и крехко. Извадете парчетата и ги оставете на топло.

Оставете 1 суп. лъж. олио в тигана. Върнете пилето обратно, добавете соса и пържете на бавен огън докато започне да се карамелизира. Разбъркайте с половината от нарязания лимон, добавете сол и пипер на вкус. Гарнирайте с останалата част от лимона и сусамовото семе и поднесете с ориз.